Piloti lz v Prešove začnú opäť výcvik na vrtuľníkoch Mi-24D

03.06.2005 Celý región

Letový výcvik na bojových vrtuľníkov Mi-24D obnoví Letecká základňa (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove v priebehu týždňa od 6. júna. Informoval o ...
Letový výcvik na bojových vrtuľníkov Mi-24D obnoví Letecká základňa (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove v priebehu týždňa od 6. júna. Informoval o tom veliteľ lz Miroslav Kelemen.
Na celom Slovensku okamžite po tom, čo došlo k pádu toho istého stroja večer 10. mája pri Sabinove pozastavili akékoľvek lety vojenských i civilných vrtuľníkov, okrem pátracej a záchrannej služby. Pri nešťastí počas výcvikového letu zahynula celá trojčlenná posádka.

V súčasnosti lietajú príslušníci lz len na dopravných vrtuľníkoch Mi-2 a Mi-17. Letové ukážky s nimi predvedú aj účastníkom každoročného Dňa otvorených dverí na lz v piatok 3. júna pri príležitostí Medzinárodného dňa detí.
Kelemen informoval, že nie je ešte stanovená definitívna verzia záverečnej správy vyšetrovacej komisie ustanovenej náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Podľa predbežných záverov príčinou nehody \"zjavne nebola technická porucha\", ale zrejme chybná technika pilotáže. Mŕtvi piloti Imrich Gonda a Vladimír Rišian mali nalietané 1600 a 800 hodín. Podmienkou na zaradenie pilota do prvej triedy je 400 letových hodín.
Veliteľ lz to odmietol komentovať. Vrak stroja od Sabinova doviezli do Kasární SNP v Prešove, v ktorých je lz dislokovaná a neskôr ho transportovali na expertízy do Vojenského leteckého a technického skúšobného ústavu v Košiciach. Vrtuľník bol podľa vojenských zdrojov v dobrom stave a mal za sebou zhruba polovicu svojej životnosti.
Závery odborného vyšetrovania majú byť poskytnuté Vojenskej obvodnej prokuratúre v Prešove. Tá hneď po nešťastí začala trestno-právne konanie vo veci s podozrením zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. Vyšetrovanie vedie okresný policajný vyšetrovateľ v Prešove.
Primátor Sabinova Peter Molčan v tejto súvislosti uviedol, že aj keď vrtuľník spadol asi 200 metrov od obytnej zóny mesta, nie sú v ňom žiadne občianske nálady za zavedenie zákazu výcvikových letov nad týmto územím. Miestni sú totiž zvyknutí na lietanie, keďže v neďalekej obci Ražňany je asi od roku 1930 funkčné malé letisko. Táto havária je však prvou vážnou v lokalite.
(jj)
 

Vyberte región